Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Det är hedrande att bli uppmärksammad på det här sättet

Sara Wennerqvist driver framgångsrikt Wild Nordic och är en av tre nominerade till Årets Företagare. Jag fick möjlighet att träffa henne i vackra Järbo där hon verkar och bor.

Hur känns det att bli nominerad till Årets företagare?
- Det är hedrande att bli uppmärksammad på det här sättet, ett bevis på att det man gör faktiskt betyder mycket för många. Ibland tvivlar man på sig själv och undrar om det man sysslar med verkligen har någon effekt. Med denna nominering fick jag ny energi och vill fortsätta utveckla mitt företag.

Hur kommer det sig att du jobbar med vilda djur?
- Intresset för djur och natur började via mina föräldrar. I tonåren bestämde jag mig för att aldrig ha ett tråkigt jobb, vilket jag har lyckats hålla. Under 18 år jobbade jag i norra delen av världen, med späckhuggarsafari, valinventering för norska staten samt som guide på Svalbard. Efter att ha tillbringat så många år på olika båtar började jag längta hem till skogen. Väl hemma såg jag den svenska naturen med nya ögon och insåg hur mycket fantastiskt vi har här.

Hur har det gått till att bygga upp verksamheten?- Jag har lärt mig mycket om både arter och gömslefotografering via bland annat uggleexperter och kungsörnsentusiaster. När jag fick tillgång till en liten stuga i skogen byggde jag en fågelmatning med bra fotomöjligheter. Efter något år dök första björnen upp och platsen utvecklades till att visa det svenska djur- och naturlivet. Fem år senare hade jag mina första gäster.
Jag förväntade mig högst 20–25 besökare det första året. Överraskande nog blev det 150 och år två hade gästantalet fördubblats. Jag arbetade i stort sett dygnet runt och med ovärderlig hjälp från familj och vänner lyckades jag. Idag, åtta år senare, har vi olika aktiviteter året runt och vi är två personer som jobbar hela året och fyra under sommarhalvåret.

Hur kom det sig att du valde just den här platsen att verka på?
- Nordvästra Gästrikland är min hemarena. När jag för många år sedan såg det här huset i Kungsberg och dess potential började jag fantisera om att ha verksamhet där. Idag bor jag och min son i en del av huset. Resterande del av huset har under åren utvecklats till logi för både viltskådningsgäster, skidgäster, fotogalleri, välkomstlokal samt en lägenhet för anställda, praktikanter och volontärer.

Hur kan en dag se ut?
- När gästerna kommer på t ex björnskådning serveras välkomstmacka och information. Vi guidar dem till gömslet där de spenderar 15–16 timmar. Morgonen efter hämtas gästerna och frukostbuffé serveras. En guide äter frukost med dem så alla frågor kan besvaras. Därefter är det dags att förbereda inför nästkommande gäster. En stor del i detta arbete är att städa i och runt våra två gömslen samt välkomstlokalen. Man kan jämföra med att ha tre små hotell varav två är i skogen. Utöver det är det mycket administrativt och logistiskt arbete samt inköp.

Finns det något som är extra viktigt inom naturturismen?
- Hållbarhetstänk är enormt viktigt för mig och verksamheten. Vi handlar lokalt så långt det bara går och försöker gynna mindre företag på det sätt vi kan.
Vi ordnar logistiken för att inte använda bilen i "onödan" och samlar flera ärenden till enstaka tillfällen. När vi bygger och renoverar våra gömslen är det mest av återvunnet material. Vi är dessutom mycket noga med att inte förstöra naturen eller påverka viltet.

Vilka utmaningar har du haft?
- I Sverige är natur- och viltturismen en av de största växande branscherna. Många människor från andra länder visar stort intresse för att Sverige utvecklas inom denna typ av turism, vilket är fantastiskt! Dessvärre finns det inte några ordentliga riktlinjer eller regler gällande denna bransch och hur den ska samverka med t ex jakt och allemansrätt, vilket förstås är ett problem.

Har du några kollegor i landet?
- Det finns flera viltturismföretag i landet, en del av dem har jag kontakt med och vi är flera
som informerar våra gäster om varandra. Det anordnas många workshops, utbildningar och branschdagar i Sandviken och Gävleborg. Det är oerhört bra, då vi företagare kan hålla kontakt, utbyta erfarenheter och samverka. Det vore fint om det startades fler naturturismföretag i Gästrikland. Det är på gång att startas upp sälsafari ute vid Gävlekusten, det ser jag verkligen fram emot!

Vad är roligast med att driva ett företag?
- Det är fantastiskt att komma till björngömslet på morgonen och se gästerna stråla och säga att det var det bästa de gjort i hela sitt liv. Det är det finaste kvittot jag kan få. Min största drivkraft är att se glädjen hos mina gäster och att dom får en minnesvärd upplevelse.

Vi hade en Australiensisk familj som var på en jordenruntresa. När de kom till Wild Nordic hade de varit på resande fot i cirka tio månader och sett så mycket i världen. Ändå menade de att detta var det bästa de varit med om på hela resan. Då inser man hur fint det är att ge människor den här upplevelsen.
Jag är otroligt stolt över att jag har lyckats, att jag har fina människor runtomkring mig, att jag har hittat rätt folk som jobbar här och rätt markägare som tycker att den här typen av verksamhet är positiv. Idéerna tar aldrig slut, det finns så mycket att utveckla och bygga vidare på.

Det kommer såklart veckor som känns mycket tyngre. Men det här är en livsstil, jag varken kan eller vill göra något annat.

Har du något lokalt engagemang?
- Ja, vi har startat en ideell förening som heter Naturfokus. Genom den ska vi ordna olika aktiviteter för barn och ungdomar så som holkbygge, skräpplockardag, fågelkunskap och andra aktiviteter. Jag vill gärna fånga upp de barn som har ett djur- och naturintresse.

Vilka framtidsplaner har du?
- Jag hade orrspel i flera år, vilket vore roligt att återuppta. Det kan även utvecklas nya aktiviteter vid våra gömslen. Vårt gömsle vattenstationen som vi byggde enbart för att ha dagsittningar har utvecklats till att även vara en nattaktivitet då man fotar grävlingar i studioljus. Det händer hela tiden nya saker, men från att det händer till att det blir en aktivitet tar det ett bra tag, man måste prova sig fram.

Är du nöjd med storleken på företaget?
- Vi är ett litet personligt team som vill ge våra gäster en unik upplevelse. Jag föredrar kvalitet i stället för kvantitet och vill heller inte nöta för mycket på naturen. Vi har gäster från hela världen men mest från Europa. Dessutom tar vi emot praktikanter från olika naturguide- och naturvårdsutbildningar samt även volontärer. Jag har hittat mitt dreamteam och just nu fungerar allt väldigt bra.

Råd och tips till andra som vill bli framgångsrika företagare?
- Tålamod och uthållighet är en bra grund. Oavsett vilket projekt man startar måste man vara införstådd med att det kommer att ta tid och engagemang. När jag har fått en idé till en ny aktivitet så har det tagit allt från tre månader upp till fyra år innan allt är på plats och man kan ta emot gäster.

Sara Wennerqvist Wild Nordic

Sara Wennerqvist vid vattenstationen